GECCE URLA GALERIA

URLA'NIN ÜNLÜLER

ANA SAYFA | URLA DA SOYLESI | URLA REKLAM Sayfasi | URLA HABERLER | URLA KAHVESI & SÖYLESI BAHCESI | URLA ALIS VERIS MERKEZLERI | NEREDE BU CENNET URLA | URLA MEVKILER | URLA VE ÜNLÜLER | SEKTOREL REHBER | SERI ILAN EKLEME | BURADA YASAMAK ISTERSEM

** YORGO SEFERIS

seferis_1_.gif


Yunanlı şair Yorgo Seferis ( asıl adı, Giorgios Stylianou Seferiades ) 13 Mart 1900'da İzmir'de doğdu, 20 Eylül 1971'de Atina'da öldü. Yaşamının ilk on dört yılı İzmir'in Urla İlçesinin İskele mahallesinde  geçti. 1914'te ailesi ile Atina'ya göç etti. Paris'te hukuk okudu. İkinci Dünya Savaşı'na kadar İngiltere'de dış işlerinde çalıştı. Savaş sırasında sürgündeki Yunan hükümetinde yer aldı. Arnavutluk, Güney Afrika, Mısır, Türkiye, Lübnan, Suriye'de elçi müsteşarlığından büyükelçiliğe dek çeşitli kademelerde görev aldı. 1947'de Atina Akademisi Ödülü'nü, 1963'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazandı. Yunan edebiyatından Simgeciliğin öncüsü, 1930 kuşağının önde gelen temsilcisidir. İncelikli lirizmi ve canlı doğal söyleyişi ile halkının ve çağdaş insanın trajik durumunu yansıtmıştır.

(kaynak:www.siir.gen.tr)

**TANJU OKAN

 

1938 yılında İzmir'de  dünyaya geldi. Liseyi Balıkesir’de bitirdikten sonra yurtdışında şan eğitimi aldı ve 1961 yılında Ankara’da profesyonel müzik hayatına başladı. 1962’de İstanbul’a geldi ve Müfit Kiper Orkestrası ile birlikte çalışmaya başladı. 1964 yılında hayatının dönüm noktalarından biri olan Erol Büyükburç ve Tülay German’la birlikte Balkan Melodileri Festivali’ne katıldı. Hemen ardından da ilk plağını çıkardı. Bu plak Sahibinin Sesi’nde çıktı. Daha sonraları Okan; Odeon, Arya, Regal, Fonex, Philips, Yonca, Diskotür, Balet, Nova, Gönül, Sinyal ve İstanbul Plak ile çalıştı

**NECATİ CUMALI

Necati Cumalı, 13 ocak 1921'de, şu an Kuzey Yunanistan'da bulunan güney Makedonya kasabası Florina'da doğdu. 1922 yılında, Batı Trakya dışındaki tüm Yunanistan'da yaşayan türkler gibi, Türkiye'ye göç etmek zorunda kaldı ailesi. Florina'da hatırlayabileceği bir hayatı olmamasına rağmen, cumalı anne ve babasından uzun uzun dinlediği makedonya hikayelerini, ailesinin geçmişini, önce notlar alarak yazıya döktü, bölgeye yaptığı bir kaç gezi sonrasında da iki kitabında o zamanları anlattı. Bunlardan makedonya 1900, babasının ağzından Florina ve çevresinin, kendi ailesinin ve dönemin anlatıldığı bir hikaye kitabı. Daha sonra filme de çekilen Dila Hanım uzun hikayesi de bu kitabın içinde yer alıyor. Makedon geçmişi ile ilgili yazdığı ikinci kitap ise, babasının dayısının oğlu olan Zülfikar bey'in hayatını anlattığı romanı viran dağlar. Ayrıca daha çok annesinin anlattığı hikayelere dayanarak hazırladığı kaylar adlı bir eseri daha olduğu biliniyor, ancak bu kitap henüz basılmadı.


 

Necati Cumalı'nın ailesi, mübadele sonrasında İzmir'in Urla kasabasına yerleşti. Cumalı ilkokul yıllarını Urla'da geçirdi. Daha sonra İzmir'de yatılı okurken ve üniversite yılllarının yaz aylarını yine Urla'da, ya kasabada, ya da Urla'ya yakın çiftlik evinde geçirdi. Ankara'da hukuk egitimini tamamladıktan bir süre sonra, 1948-1957 yılları arasında urla ve izmir'de avukatlık da yaptı. bu nedenle Urla ve çevresi, biraz daha genişletirsek, Ege bölgesi, Cumalı'nın eserlerinde belirleyici bir unsur olarak yer aldı. Özellikle tütün emekçilerini anlattığı roman üçlemesi ("tütün üçlemesi" olarak nitelendirebileceğimiz tütün zamanı/zeliş, yağmurlar ve topraklar, acı tütün) ve filme çekilip Türkiye'ye ilk uluslararası sinema ödülünü kazandıran susuz yaz, hep Ege topraklarında yaşam mücadelesi veren halkın hayatlarını yansıttı.


 

URLA

UNLULERIMIZE SAHIP CIKALIM

                                             *GECCE URLA GALERIA*